OSAAMISEN TUNNISTAMINEN, OSOITTAMINEN, KEHITTYMISEN SUUNNITTELU JA ARVIOINTI

Osaamisen tunnistaminen, osoittaminen, kehittymisen suunnittelu ja arviointi opintokokonaisuudessa olennaista oli ymmärtää ammatillisen opettajan työ opetussuunnitelman näkökulmasta, analysoida omaa osaamista ja sen kehittämistä,  tunnistaa ammatillisen opettajan työ- ja toimintaympäristö sekä laatia henkilökohtainen kehittymissuunnitelma ja pienryhmän toimintasuunnitelma.

Pohdintaa

Vaikka olin tutustunut opetussuunnitelmaan jo ennen opintojen aloittamista, tuntui alku todella haasteelliselta, kun ei oikein tiennyt mitä oli tarkoitus tehdä ja tehtävänannot eivät olleet selkeitä ja yksiselitteisiä. Tajusin myöhemmin, että tämä oli osa matkaa kohti opettajuutta ja opetti mm. epävarmuuden sietämistä.

Ensimmäisenä tehtävänä meillä oli laatia pienryhmässä toimintasuunnitelma. Tehtävä tuntui haasteelliselta, mutta toisaalta toimi samalla ryhmäyttäjänä. Pienryhmämme päätti toiminnassaan keskittyä digitalisaation hyödyntämiseen opetuksessa. Em. tavoite näkyi enemmän ehkä yksilötasolla mm. syventävien opintojen valinnassa ja pienryhmän työskentelyssä, jossa hyödynnettiin mm. Google Docsia. Pienryhmässä jaettiin opintojen aikana hyviä vinkkejä digitaalisten työvälineiden hyödyntämiseen esim. GIFien avulla opetuksesta saa elävämpää. Pienryhmämme piti aktiivisesti yhteyttä verkon kautta sähköpostilla ja tarvittaessa puhelimitse.

Seuraava isompi tehtävä henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman laatiminen, jonka sainkin tehtyä kesän aikana. Tehtävässä pohdin ja analysoin nykytilannettani sekä sitä mihin suuntaan haluan lähteä itseäni kehittämään. Omaa osaamistani halusin kehittää opintojen aikana nimenomaan digitaalisten opetusvälineiden kautta ja päädyinkin valitsemaan syventäviksi opinnoiksi ko. aiheeseen keskittyneen kurssin. Opintojen kuluessa oma ammatillinen identiteettini on kehittynyt ja olen huomannut, että kehityskohteeksi asettamani pedagoginen osaaminen on olennaisessa roolissa koulumaailmassa toimiessa.

Opettajan työn pirstaloituessa ei kuitenkaan riitä, että on pedagogisesti pätevä vaan tarvitaan digitaitoja, yrittäjyystaitoja, verkostoitumista jne.  Opettajuus on voimakkaassa muutoksessa, joten omaa toimintaa ja ammatillista osaamista tulee jatkuvasti arvioida ja kehittää pysyäkseen kehityksen mukana. Tulevaisuuden opettaja on moniosaaja, joka kykenee omaksumaan ja hakemaan uutta tietoa monesta kanavasta.

Portfolioon kokosin opintokokonaisuudesta seuraavat tehtävät:

Pienryhmän toimintasuunnitelma/tavoite

HEKS – henkilökohtainen kehityssuunnitelma, joka jakautuu kolmeen osa-alueeseen:

  1. Ammatillisen opettajan osaaminen opetussuunnitelman valossa
  2. Oman osaamisen analysointi ja tunnistaminen
  3. Työ- ja toimintaympäristön kehittämistarpeiden tunnistaminen

Pääset lukemaan HEKS:ni klikkaamalla tästä

HENKILÖKOHTAINEN KEHITTYMISSUUNNITELMA TIIVISTELMÄ

LUKUPIIRIN TIIVISTELMÄ/NOSTOT 08_15

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s